Kirjoitusvapaan kuulumiset, Rataskärmes ja kohti Steampunk Tamperetta

Syksy on koittanut. Kuten työpaikallani kirjastossa sanottiin, yhtä varmasti kuin viilenevät ilmat saavat Nuuskamuikkusen lähtemään etelään, syksy tietää paluutani takaisin kirjoitusvapaalta päivätyöhöni kirjahyllyjen välikköön. Miten sitten kirjoitusvapaa on sujunut? Ensin todettakoon, että kaikki Lujaverinen -trilogian viimeistä osaa odottavat voivat huokaista helpotuksesta. Kolmososa on ilmestymässä sovitusti keväällä 2023 ja olen kesän aikana luettanut sen kokemuslukijalla ja tehnyt korjauksia. Trilogian päätösosan kansikuvasta vastaa jälleen mahtava Karin Niemi, jonka luonnoksia olen jo päässyt näkemään, enkä malta odottaa, että pääsen näyttämään värisyttävän hienon lopputuloksen teillekin.

Mutta mitä tulee seuraavaan käsikirjoitukseeni, jonka raakaversio minun myös piti kesän aikana Taiken apurahan turvin kirjoittaa, luomisprosessi on ollut vaikeampi kuin koskaan ennen. Minun on pitänyt kokeilla jotakin aivan uutta ja erilaista, ja se on ollut samaan aikaan jännittävää, antoisaa ja turhauttavaa. Mitkään vanhat rutiinit ja reitit eivät yhtäkkiä enää käyneetkään ja minun täytyi poistua tutulta mukavuusalueeltani. Sain kuitenkin käsikirjoituksen raakaversion tehtyä, joskin tavallista lyhyemmän tekstimäärän ja uuden lajin kanssa eksyilemisen vuoksi on vaikea tuntea varmuutta ja tyydytystä valmiista työstä. En osaa sanoa, miten tämän kanssa etenen ja kuinka pitkään menee, että se on lukijoiden saatavilla. Todennäköisesti vaaditaan tavallista pidempi kypsyttelyaika.

Kirjailija Sini Helminen helteisen kesän tunnelmissa.

Lujaverinen-trilogian päätösosan lisäksi voin kuitenkin jotakin uutta luvata kirjoittaneeni, ja vieläpä sellaista, mikä saapui juuri lukijoiden saapuville. Nimittäin alkukesäistä aikuisten kauhunovellidebyyttiäni Kilkinkuorissa seuraa nyt toinen ensimmäinen kokeilu: steampunknovellini Rataskärmes julkaistiin niminovellina Matti Järvisen toimittamassa Nysalorin uudessa steampunk-kokoelmassa. Tällä kertaa luvassa on edellistä novelliani leppoisampaa menoa, vaikka aikuisten puolelle tämäkin menee. Kokoelmaa juhlistetaan pian jo tällä viikolla Steampunk Tampere -tapahtumassa, jossa myös esiinnyn steampunkin kirjoittamista käsittelevässä paneelikeskustelussa klo 14. Kirjaa saa ostaa tapahtumasta ja mieluusti tulla juttelemaan, jos siellä törmäillään.

Uunituore Rataskärmes ja muita steampunk-kertomuksia.

Syksyllä messumeno vain kiihtyy, kun esiinnyn seuraavaksi Turun kirjamessuilla, mutta niiden aikataulusta kirjoitan tarkemmin seuraavassa blogipostauksella. Turussa tai Tampereella tavataan! Täyttä höyryä eteenpäin…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s