Vuosi sitten kirjoitin postauksen hullusta esikoiskirjailijavuodestani: vuonna 2017 julkaisin esikoiskirjani Kaarnan kätkössä sekä Väkiveriset-sarjan toisen osan Kiven sisässä. Tänä vuonna päätin rauhoittaa tahtia ja lykätä sarjan neljännen päätösosan seuraavan vuoden 2019 keväälle, mutta eipä vuodesta 2018 silti mikään tylsän tapahtumaton vuosi tullut. Julkaisin Väkiveristen kolmannen osan Veden vallassa, osallistuin moniin kirjallisuustapahtumiin (Finncon, Hel-YA!, Turun kirjamessut, ESCON ja Helsingin kirjamessut) sekä perustin kollegani Elina Pitkäkankaan kanssa uuden Youtube-kanavan For YA. Lisäksi pääsin Suomen Kirjailijaliiton jäseneksi ja esikoiselleni Kaarnan kätkössä napsahti Kuvastaja-ehdokkuus. Huhhuh!
Keväällä paasasin taas yhdissä juhlissa kaverille YA-kirjallisuudesta ja kaverini ehdotti, että minun pitäisi perustaa podcast, jossa voisin jutella Young Adult -kirjoista ja samalla lisätä keskustelua ja tietoisuutta. Koska olin kirjatrailerien parissa puuhaillessani joutunut tutustumaan videoiden tekemiseen, Youtube-kanava tuntui kuitenkin minulle läheisemmältä kuin podcast. Etenkin, kun jatkuvasti lusmuan kirjoitamisesta juuri katselemalla englanninkielisiä Booktuben ja Authortuben videoita, joissa arvioidaan kirjoja ja annetaan kirjoittamisvinkkejä.
Elina Pitkäkangas ja minä olimme tehneet viime vuonna paljon yhteistyötä kirjailijakiertueen kautta, kun kävimme yhdessä kouluissa ja kirjakaupoissa. Samalla olimme myös kaverustuneet, ja kun vielä molemmat kirjoitamme YA:ta ja olimme matkoilla paljon siitä jutelleet, heti ensimmäisenä ehdotin juuri Elinalle, että perustaisimme yhdessä YA-kirjallisuuteen keskittyvän Youtube-kanavan. Kummallakaan ei ollut juuri kokemusta videoiden tekemisestä, mutta into oli niin kova, että saimme pystyyn For YA:n, YA-kirjallisuuskanavan, josta toivomme kohtaamispaikkaa kaikille kotimaisille YA:n kirjoittajille ja lukijoille.

Kirjailijat Elina Pitkäkangas ja Sini Helminen Helsingin kirjailijoiden 50-vuotisjuhlilla Villa Kivessä.
Videoiden tekeminen on ollut todella hauskaa ja olemme oppineet paljon, vaikka paljon on vielä opittavaa eivätkä laitteemme tai taitomme ole vielä aivan sillä tasolla kuin haluaisimme. Tällä hetkellä kanavalla on yli 150 seuraajaa ja se sisältää videokeskusteluita eri aihepiireistä, kirjoittamisvideoita, tapahtumakatsauksia ja kirjavinkkauksia. Olemme myös saaneet kanavalle mahtavia vierailijavideoita, kuten Siiri Enorannan ja J.S. Meresmaan video Seksistä ja sen kirjoittamisesta ja videon yhdessä Elina Rouhiaisen kanssa, jossa käsittelemme leffasovituksia YA-kirjoista.
Kolmannen Väkiveriset-kirjani Veden vallassa julkkarit pidettiin kolmas päivä toukokuuta tutussa paikassa Kallion kirjastossa, joka taas remontin jälkeen oli auki entistä loistokkaampana. Kollegani Elina Pitkäkangas oli jälleen lupautunut haastattelemaan minua uudesta kirjasta. Kilistelimme holittomia maljoja Marin ja Veden kirjan kunniaksi. Juttelimme kirjan teemoista ja etenkin koulukiusaamisesta, jota Mari Veden vallassa joutuu kokemaan. Monelle lukijalle ujo Mari on tuntunut kuulemma edellisten kirjojeni päähenkilöitä Pinjaa ja Pekkoa läheisemmältä.

Kirjailija Elina Pitkäkangas haastattelee Sini Helmistä Veden vallassa -kirjajulkkareissa Kallion kirjastossa. Kuvaaja: Janne Luotola.
Kirjallisuustapahtumarumba alkoi jo kesällä Turun Finnconista, jossa oli kirjaimellisesti kuuma tunnelma. Asteita oli yli kolmekymmentä, mutta ihanat fandom-ihmiset lämmittivät mieltä vielä enemmän. Olin buukannut Finncon-ohjelmani aivan täyteen: osallistuin Shimo Shuntilan vetämään mainioon Fantastiseen matkaoppaaseen, jossa minä, Magdalena Hai ja Liliana Lento pääsimme eläytymään kirjahahmoiksemme (ja jonka melkein missasin kun juna petti ja jouduin köröttelemään pikkuisen myöhässä paikalle taksilla); vedin kiitettävästi keskustelua herättäneen paneelin Koulukiusaamisesta fantasiakirjallisuudessa yhdessä Hanna van der Steenin ja Hanne Marteliuksen kanssa; kirjavinkkasin fantasiaa lapsille ja nuorille yhdessä loistavan vinkkarikollegan Pia Göösin kanssa; keskustelin paneelissa Mikä ihmeen YA? yhdessä Katri Alatalon, J.S. Meresmaan ja Magdalena Hain kanssa (ninjapanelistina mukaan hyppäsi tosin myös Salla Simukka); Pidin graduuni pohjaavan luennon ”Seksi, kuolema ja Peter Pan” sekä vielä vedin Harry Potter -fanipaneelin 20 vuotta myöhemmin.

Sisareni Tuuli Helmisen taituroima kaarnaselkäinen aluspaita, jota käytti Pinja Oksanen vieraillessaan Simo Shuntilan Fantastisessa matkaoppaassa Turun Finnconissa.
Toinen kesän kohokohdista oli Ropecon, jossa pidin luennon Fantasian kirjoittamisesta: Mikä kaikki voi mennä pieleen? Kirjoitin luennon muistiinpanot yleisön toiveesta myös tänne blogiini.

Rowena Korpinkynsi Ropeconissa Helsingin Messukeskuksessa.
Syksyn lähestyessä sain kaksikin hyvää uutista: ensinnäkin minut oli hyväksytty Suomen kirjailijaliittoon ja toiseksi Kaarnan kätkössä oli päässyt Tolkien-seuran jakaman Kuvastaja-palkinnon ehdokkaaksi. Muut loistavat Kuvastaja-ehdokkaat olivat Elina Rouhiaisen Muistojenlukija, Katri Alatalon Käärmeiden kaupunki, Siiri Enorannan Josir Jalatvan eriskummallinen elämä sekä Saara Henrikssonin Syyskuun jumalat, joten esikoiseni oli päässyt melkoisen fantastiseen seuraan. Voitto napsahti Elina Rouhiaisen jo Topelius-palkitulle Muistojenlukijalle, josta jo tv-sarjakin on tekeillä.
YA-vuoden merkkitapaus oli tietenkin Hel YA!, joka tällä kertaa järjestettiin Gloriassa. Viime vuonna kun YA-kirjallisuustapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa, se oli heti menestys ja tällä kertaa yleisöä oli paikalla vielä edellistä kertaa runsaammin. Tunnelma lukijoiden ja kirjailijoiden välillä oli ihanan lämmin, vaikka itse tila oli vähän liiankin viileä kaltaiselleni vilukissalle. Itse olin mukana Mikä (kaikki) ottaa päähän YA-kirjakeskustelussa -paneelissa, jossa olivat mukana myös tubetähti Kalenterikarju, Bookishteaparty -bloggari Katri sekä Demin nuortenkirjoituskilpailun voittanut Maija Koivula. Kirjaston puolesta luin YA-iltasadun eli kirjottamani novellin Alennusvampyyri (ehkä voisin sen joku päivä vaikka For YA:ssa julkaista?). Elinan katsauksen Hel YA!-tapahtumasta voit katsoa tästä.

Hengailua HEL YA!:ssa. Kirjailija Sini Helminen on pettänyt sinisen värikoodinsa.
Vuoden toisen visiittini Suomen Turkuun tein Turun kirjamessuille, joilla vierailin nyt ensimmäistä kertaa ja yllätyin todella niiden kokoluokasta ja ihmisvilinästä. Ensin meno ja meininki tuntui melkein ahdistavan kaoottiselta, mutta sitten aloin nauttia messutunnelmasta. Turussa toimin ensisijaisesti Suomen Nuorisokirjailijoiden kirjavinkkarina ja esittelin sekä lasten- ja nuortenkirjoja että fantasiaa. Kirjailijapanelistina olin koulukiusaamista käsittelevässä nuortenkirjapaneelissa yhdessä Siiri Enorannan ja Leena Valmun kanssa, joista molemmat minulla oli ilo tavata ensimmäistä kertaa. Turun messuviikonloppuni ylpein hetki oli ulkokirjallisempi: voitin noidankäkätyskilpailun Magdalena Hain Kolmannen sisaren julkkarijuhlilla.

Väsynyt mutta tyytyväinen Luna Lovekiva Turun kirjamessuilla.
Kirjallisuustapahtumia kuhiseva syksy jatkui Espoossa Ison Omenan kirjastossa Esconin merkeissä. Espoon Science Fiction seuran ja Espoon kirjaston järjestämässä tapahtumassa oli kunniavieraana J.S. Meresmaan, jonka kanssa pääsin myös samaan paneeliin puhumaan nuorten fantasia- ja tieteiskirjallisuuden tulevaisuudesta. Mukana olivat myös paneelia vetänyt kirjailija Vesa Sisättö sekä espoolainen kirjavinkkari Joona Koiranen. Paneelin voit nähdä melkein kokonaisuudessaan tästä.

Shelfie Esconissa Ison Omenan kirjastossa.
Helsingin kirjamessut ovat tietenkin kirjallisen syksyn suurin tapahtuma ja olin riemuissani, kun pääsin jälleen ihanien ja lahjakkaiden Kallion lukiolaisten lavalle KirjaKallioon. Tällä kertaa kirjamessuilu jäi muuten valitettavan vähälle työ- ja sukuvelvoitteiden takia, mutta onneksi ensi vuonna saapuvat taas uudet messut. Helsingin messut olivat vielä tavallistakin suuremmat ja uudet lavat olivat etenkin nuorten ja lasten puolella saaneet todella kivan ulkoasun. Helsingin kirjamessujen tunnelmia voit nähdä tästä Elinan kuvaamasta videosta.

Kallion lukiolaiset haastattelevat KirjaKallion lavalla Sini Helmistä teoksesta Veden vallassa Helsingin kirjamessuilla.
Messuhulinan jälkeen olen keskittynyt aloittelemaan seuraavaa projektiani, josta en vielä paljasta sen enempää, kuin että YA-kirjallisuutta tästä taitaa olla tuloillaan. Olemme myös Elinan kanssa ehtineet kiireisen kesän jälkeen säännöllisemmin tehdä videoita For YA:lle. Apurahahaut ja kirjavinkkarin työt ovat myös vieneet aikaa, niin että kirjailijavierailut ovat jääneet paljon viime vuotta vähemmälle.
Mitä sitten on tiedossa vuonna 2019? Ensiksikin Väkiveriset-sarja saa nyt helmikuun lopussa päätöksensä, kun julkaisen kirjan Maan povessa. Maan povessa ei edellisten osien tapaan ole itsenänen, vaan päättelee sarjan ja tuo edellisten osien hahmot yhteen. Tulee olemaan haikeaa jättää hyvästit sarjalle, jonka parissa olen viettänyt viimeiset kuusi vuotta. Onneksi on myös tiedossa uusia alkuja: sain Kirjailijaliitolta apurahan ja sen turvin pääsen ensi vuonna ottamaan vapaata päivätyöstäni ja kirjoittamaan seuraavaa kirjaani, joka tulee aloittamaan jotakin ihan uutta. Olen samaan aikaan aivan kauhuissani ja todella innoissani.

Maan povessa, Väkiveristen neljäs osa, julkaistaan keväällä 2019!
Pingback: Kirjailijan vuosi: Yhden aikakauden loppu | Sini Helminen